+36/70-678-1979 (HU)
+359/899-942-096 (BG)
info@bolgarvakacio.hu

Szozopol

Szozopol, az ősi város (Apollónia) Burgasztól 35 km-re, délre, egy keskeny, sziklás félszigeten található. Lakossága kb. 4700 fő. Népszerű nyaralóhely, nyaranta számos turista látogat ide, hogy élvezze a napsütést, a homokos tengerpartot, a régi épületeket, a csodálatos gasztronómiát, és a város atmoszféráját. Ezért a “bolgár St. Tropez”-nak is nevezik. A téli, őszi hónapokban megszűnik a pezsgés, ekkor Szozopol egy álmos halászfalu benyomását kelti. A tengerparton kívül, figyelemre méltó része az óvárosa is, hangulatos faházaival. Szozopol az egyik legrégebbi város a bolgár tengerparti települések közül: már a bronzkorban is éltek itt, a görögök Kr. e. 610 környékén, Anthenia néven alapították, majd Apolloniának is hívták.

Szozopol óvárosában kizárólag magánszálláshelyek találhatóak, míg a szállodák az újvárosba épületek, így nem rontják el az óváros légkörét. Szozopol, az Aranyhomoktól, és a Naposparttól eltérően kevésbé nemzetközi nyaralóhely, inkább bolgárok látogatják. Így itt az árak is alacsonyabbak. Ennek ellenére a szolgáltatások jó minőségűek: éttermek, kávézók, klubok, mozik, szupermarketek gondoskodnak az üdülők kiszolgálásáról. Kevés a szórakozóhely, akik bulizni akarnak, ne ide látogassanak. Szozopol nyugodt, békés légköre családok, és párok számára ideális.

Szozopolnak két strandja van: a Városi strand, és a Harmani strand. A Városi strand az óváros, és az újváros között található keskeny strand, nyaranta nagyon zsúfolt szokott lenni. A Harmani strand Szozopol újvárosában van, a központi strandnál hosszabb, és szélesebb. Számos étterem, és söröző található a környékén. Ugyanakkor a környék legjobb strandja a Szozopoltól 6 km-re található Dyuni. Szozopol a kempingezők paradicsoma, hiszen aki szereti ezt a féle életérzést, nagy előszeretettel látogat el ide. Zlatna ribka, smokinja, kavacite még mindíg a retro kemping hangulatot idézi.

Érdekes attrakció a Szozopol közelében található Ravadinovo-kastély, egy nagyon különleges épület, egy nagyon különleges helyen. Ugyanakkor,ez nem egy régi nevezetesség, hanem egy új: mostanában épült, és lett belőle egy gyönyörű látnivaló, szép kertekkel utakkal, egy kis tóval, felette romantikus hidakkal.

 

szozopol_nyaralás bulgáriában

szozopol_óváros _nyaralás bulgáriában

szozopol_kikötő_nyaralás bulgáriában