+36/70-678-1979 (HU)
+359/899-942-096 (BG)
info@bolgarvakacio.hu

Bulgária

Bulgária a Fekete-tenger partján fekvő állam Délkelet-Európában. Az öreg kontinens 15. legnagyobb országa. 2007. január 1. óta az Európai Unió tagja. Az utóbbi években Bulgária a legnépszerűbb túrista paradicsom lett Kelet Európában. A hosszan elnyúló homokos tengerpartok, a több ezer éves látnivalók, a gyógyító hatású termálvizek, a finom ételek, valamint a bolgár nép vendégszeretete mind hozzájárult ahhoz, hogy a nyugat-európai turisták százezrei látogassák évente az egyre szépülő és gyors fejlődésnek indult országot.

bulgária térkép_nyaralás


Általános információk

Hivatalos nyelv: bolgár
Főváros: Szófia
Népesség: 7 640 240 fő (2008)
Terület: 110 993,6 km2
Időeltolódás: + 1 óra
Pénznem: bolgár leva (BGL), 1 leva = 100 sztotinka.

Pénzváltás: A tengerparti üdülőhelyeken a magán pénzváltók, teljesen legálisan, sokkal rosszabb árfolyamért válthatnak, ezért érdemes az árfolyamról tájékozódni, és inkább bankokban váltani. A tengerpartokon a bankjegykiadó automaták is megtalálhatók. A legtöbb szolgáltatónál lehetőség a nemzetközileg általában elfogadott bankkártyák használatára, valamint Bulgáriában megtalálhatóak az OTP automatái is.

Hálózati feszültség: 220 V, 50 Hz

Telefonhívás Magyarországra/Magyarországról: Magyarország a 0036, Bulgária a 00359 előhívószám tárcsázásával hívható.

Mobiltelefonok használata: A mobiltelefon hálózat kiépített, a tarifákról és feltételekről a hazai szolgáltatóknál érdeklődhetnek.

Bankkártyák: Az ismertebb hitelkártyákat (Visa, American Express, Mastercard) a magasabb kategóriájú szállodákban, éttermekben, üzletekben, night clubokban, autókölcsönzõkben elfogadják, minden egyéb helyen készpénz szükséges.

Bankok nyitva tartása: A bankok hétfőtől péntekig 9.00 – 15.00 óráig tartanak nyitva.

Idõjárás: Az ország két éghajlati zónára osztható, melyeket a Bolgár hegység választja el. Az északi területe az időjárás télen hidegebb, a nyár forró és párás, különösen a Duna mentén. A déli részen a tél enyhébb, nyáron más mediterrán országok időjárásához hasonló.

Orvosi ellátás: A tartózkodás időtartamára betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése javasolt. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják.

Egészségügyi elõírások: Csapvíz az egész ország területén iható, de inkább az ásványvíz fogyasztása ajánlott. Védőoltás nem szükséges.

Fontos telefonszámok (elõhívó nélkül hívhatók):
Rendõrség: 166
Mentõk: 150
Tüzoltók: 160
Általános segélyhívószám: 112

Nemzeti ünnepek:
január 1., március 3., április 19-20., május 1., május 24., szeptember 6., szeptember 22., december 1., december 24., december 25.

Szolgáltatások: A tengerparti városokban általában több disco, vendéglő, kávézó és sportolási lehetőséget nyújtó központ található. A szórakozóhelyek közül az igényesebbek hétvégén belépősek. Angol, német nyelvű étlap szinte mindenütt található. További szolgáltatások: fodrász, orvos, néha a tengerparton körhinta, céllövölde.

Vásárlás: Hivatalos fizetőeszköz a Bolgár Leva, melynek árfolyama 1 BGN = kb. 150 HUF. A boltok a tengerparti településeken késő estig nyitva vannak. Az áruellátás kifogástalan. A bolgár árszínvonal 10-20%-al alacsonyabb a magyarországinál, így bátran vegyük igénybe a helyi szolgáltatásokat! A helyi valuta a Leva. Pénzváltás a városokban több helyen lehetséges, de bank automaták is rendelkezésre állnak.

Borravaló: Az éttermekben, szállodákban, bárokban általánosan 10% borravalót illik adni, amennyiben meg voltunk elégedve a szolgáltatással.

Közlekedés: Autó és robogó bérlési lehetőség egyes hotelek recepcióján általában van. Taxi kb. 1 Leva/kocsi/km.

Közbiztonság: Bulgária és Napospart is teljesen biztonságos. A városokban gyakran találkozhatunk rendőrökkel, akik megerősített szolgálat mellett vigyázznak a túristákra.

Vízum és tartózkodási szabályok: Vízum nem, csak érvényes útlevél vagy személy igazolvány szükséges 3 hónapos tartózkodás idejére.

Magyarország bulgáriai képviseletei:

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége
Cím: ul. 6-ti Septemvri 57, Sofia -1000
Telefon: 00359-(2)-963-1135, 963-1136
Ügyelet: 00359-(88)-8813-080

Pontos árajánlatért és információkért lépjen kapcsolatba velünk!